Åse Karlsen

Åse Karlsen, også kjent som SVIMLEFIML, åpner sin separatutstilling på Galleri S10 i Moss fredag 7. juni. Utstillingen er titulert «dr. Greves terapirom» og består av fotografier og installasjoner med og uten audiovisuelle elementer, samt innslag av performance. Karlsen har hentet fram minnet om psykiateren Jan Greve, som var den siste i sin yrkesgruppe som foreskrev terapier med LSD og Cannabis for sine pasienter. Når forbudet mot bruk av disse medikamentene i terapeutisk sammenheng trådte i kraft avsluttet de fleste leger i landet sine tilbud om dette. Greve, derimot, anså at effektene av disse stoffene i terapeutisk bruk var så positive at han ikke ville avslutte. Han utkjempet en flerårig kamp i det norske rettsvesenet for retten til som lege å avgjøre hva som er best for pasienten uten innblanding fra politiske myndigheter. Han tapte til sist, og ble fradømt retten til å praktisere.

40 år har gått siden norsk rettsvesen satte en stopper for den siste av norges fritenkere innen psykiatrien. Karlsen skal ha honnør for å dra denne hedersmannen fram fra glemmeboka.

Det er Karlsens personlige opplevelse av Greve og hans terapirom som står sentralt i utstillingen. Dette kunne i seg selv utgjort grunnlag for en drøfting av såvel psykiatri som narkotikalovgivning i et 40 års tilbakeblikk. Dette er imidlertid ikke Karlsens agenda, og historien om Greve er ikke den eneste som inngår i scenariet.

Karlsen bringer inn to videoer fra et kortvarig og intenst samarbeid med Andreas Heuch, samt en billedstudie av får i et fjøs.

Resultatet er en ganske dristig og utfordrende miks, som kan få noen og enhver til å miste t råd og oversikt, slik vi ofte gjør i livet forøvrig.

Til sist handler det om å iscenesette seg selv, noe Karlsen manifesterer gjennom å parodiere seg selv som stjerna i showet, noe som kaller på en god latter oppe i (grav-)alvoret.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s